Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Breur
Evertsenplein 74
3221 BL HELLEVOETSLUIS

Openingstijden

Ma: 12.00 - 18.00 uur
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 21.00 uur
Za: 09.00 - 18.00 uur
Zo: 12.00 - 17.00 uur

Breur úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Hooghoudt, een Gronings familiebedrijf

Hooghoudt, een Gronings familiebedrijf

Ze leefden ver voor onze tijd: Grietje en Hero Jan Hooghoudt. Samen zetten ze een bedrijf neer dat tot de dag van vandaag nog steeds een goed lopend familiebedrijf is.

Hero Jan werd geboren op 19 mei 1861 in Sappemeer. Hij trouwde op 30 oktober 1889 met zijn Grietje die eveneens in 1861 was geboren. Voor zijn huwelijk woonde Hero Jan een aantal jaar in Amsterdam, waar hij zijn passie voor het stoken van alcoholische dranken ontdekte. Terug in het noorden startte hij, ruim een jaar voor zijn huwelijk, in een kelder in de Oosterstraat in de stad Groningen een likeurstokerij. Het zal in die straat heerlijk geroken hebben naar citroen en bessen. De zaken gingen zo goed dat de kelder al snel te klein werd. Grietje en Hero Jan Hooghoudt krijgen in 1888 een bijzonder idee. Eentje van smaak, kleur en geur. Het is de start van een grote, mooie ontdekkingstocht die nog lang niet stilstaat… Samen met Grietje opende Hero Jan in mei 1890 het bedrijf aan de Grote Kromme Elleboog. Daar experimenteerden ze met kruiden, schillen, zaden en fruit. Ze ontdekten een rijke wereld van smaken. De afzet van drank aan de plaatselijke, Groningse cafés nam toe en de naam ‘Hooghoudt’ werd een begrip. In 1893 werden de eerste reclameaffiches verspreid om zo nog meer naamsbekendheid te krijgen.

Van likeurstokerij naar distilleerderij

Hero Jan en Grietje kregen 2 zoons. Sijne Barend en Ludolf Wietse. Helaas overleed op 14 januari 1898 vader Hero Jan (pas 37 jaar oud) aan een longontsteking. Moeder Grietje ging zelfstandig verder met de likeurstokerij. Het lukte haar om de omzet te verhogen en het assortiment nog verder uit te breiden. In 1903 won ze voor Hooghoudts ‘Boerenjongens’ een zilveren medaille op de wereldtentoonstelling voor Nijverheid & Kunstindustrie. De 2 zoons Sijne en Ludolf werkten vanaf hun tienerjaren volledig mee in het bedrijf en toen uitbreiding nodig was, metselden ze zelf de eerste stenen. In 1920 werd door Grietje de eerste jenever gedistilleerd. ‘De oude klare’. Ook dit bleek zo’n groot succes dat ze moesten verhuizen naar een nieuw bedrijfspand aan de Nieuwe Ebbingestraat. Deze distilleerderij namen Sijne en Ludolf in 1926 over. Grietje was toen 65 jaar.

Leuk weetje:
Ook zoon Ludolf hield van experimenteren en zo ontstond in 1922 de Valencia limonadesiroop, gemaakt van de schillen van echte Spaanse sinaasappelen.
De 2e, 3e en 4e generatie

In 1933 overleed moeder Grietje. De distilleerderij werd toen al gerund door de 2e generatie Hooghoudt, de broers Sijne en Ludolf. Ludolf kreeg in 1928, met zijn vrouw Manny, een zoon die ze vernoemden naar de oprichter van het familiebedrijf: Hero Jan junior. Deze zoon zette samen met zijn vader de jenevermarkt op z’n kop met de beroemde Jonge Dubbele Graanjenever. Al snel werd dit het best verkochte product van het hele assortiment, mede door de inzet van televisiereclame. De Hooghoudt-spot voor dubbele graanjenever was in 1968 de eerste Nederlandse televisiereclame ooit voor alcoholhoudende drank.Zo zag een reclamescript er in die tijd uit:

Tijdens een van zijn vele experimenten deed Hero Jan Hooghoudt junior een bijzondere ontdekking. Hij rook en proefde dat het toevoegen van kalmoes aan de kruiden, schillen en specerijen een heel bijzondere smaak opleverde. Niet lang daarna introduceerde Hooghoudt het volgende succesvolle product: de Beerenburg Kalmoes.

"Wij maken geen gewone Beerenburg maar Kalmoes Beerenburg, geen gewone citroenjenever maar jenever getrokken op schillen. We maken alles zoveel mogelijk zelf."
Hero Jan Hooghoudt junior

In 1986 werd de eerste paal van een nieuw bedrijfspand, samen met een kruik met 8 liter jenever, in de grond geslagen. Tijdens het 100-jarig bestaan, gelijktijdig met de officiële opening van het nieuwe pand, ontving de familiedistilleerderij een Koninklijke onderscheiding én een eigen straatnaam. In 1994 gaf Hero Jan junior het stokje over aan zijn zoon Bert. De 4e generatie was aan de beurt om het familiebedrijf voort te zetten.

Ere aan Grietje Hooghoudt

Grietje Hooghoudt is door de jaren heen niet in de vergetelheid geraakt. Een nieuwe koperen distilleerketel, speciaal handgemaakt in Engeland, werd op 23 april 2014 gedoopt tot “Grietje”. Deze ketel staat symbool voor heden, verleden en toekomst. Zo kan Hooghoudt ook in de toekomst met eigen, natuurlijke ingrediënten, unieke smaken creëren.
Op 11 maart 2019 werd Grietje, 1ste generatie Hooghoudt, bijgeschreven in het register van Groninger topvrouwen. Samen met o.a. Aletta Jacobs wordt zij hiermee erkend voor haar bijzondere verdiensten voor Stad en Ommeland. Ze heeft dit te danken aan haar tomeloze inzet voor het familiebedrijf.

Hooghoudt blijft innoveren

De 4e generatie is nog net zo innovatief als eerdere generaties. Het familiebedrijf staat momenteel onder leiding van Bert Hooghoudt. Ook hij heeft een neus voor nieuwe smaken, en bijzondere combinaties. Door oude, vertrouwde Jenevers te voorzien van een nieuw gezicht, door samenwerking met de populaire Utrechtse band Kensington en met de nieuwste ontdekking van Hooghoudt; de Hooghoudt Premium Jenever, is Hooghoudt vooruitstrevender dan ooit.


Rondleidingen

Bent u nieuwsgierig geworden naar dit unieke familiebedrijf? Breng dan een bezoek in Groningen aan de distilleerderij. U kunt hier een workshop volgen, of meld u aan voor een rondleiding, waar u uiteraard diverse Hooghoudt producten proeft. Het ideale dagje uit!
https://www.hooghoudt.nl/bezoek-ons/